Vårgårda FN-förenings ordförande Marianne Andersson värnar om det fria ordet. I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Men det är ingen självklarhet i andra länder.
Vårgårda FN-förenings ordförande Marianne Andersson värnar om det fria ordet. I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Men det är ingen självklarhet i andra länder. Bild: Urban Kärvling

Försvara demokrati och yttrandefrihet under corona!

FN och andra organisationer har under det gångna året larmat om nya former av förtryck i både öppna och auktoritära stater.

ANNONS

Till de utsatta hör aktörer som bidrar till att upprätthålla demokratin, det öppna samhället och det fria ordet. Förtrycket drabbar också vanliga människor som försvarar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Enligt Freedom House och Reportrar utan gränser är trenden akut i delar av Europa. I Ungern och Serbien trängs kritisk och fri journalistik tillbaka. Rättsväsendets oberoende inskränks. Människor i Belarus kämpar för demokrati och i Polen demonstrerar människor mot skärpta abortlagar. Liksom i Hongkong möts de av övervåld och arresteringar.

I USA, har pressfriheten försämrats under Donald Trumps presidenttid. Där har Joe Biden en utmaning att försvara granskande, oberoende medier. Han har också lovat att han ska driva en ansvarsfull omvärldspolitik.

ANNONS

Civilsamhällets organisationer var även innan coronapandemin hotade. FN:s kontor för mänskliga rättigheter har kritiserat regeringar i ett 40-tal länder för deras repressiva politik mot organisationer. Särskilt utsatta är hbtq-, kvinno- och minoritets- organisationer.

Samhällsviktiga yrkesgrupper är ofta måltavla för auktoritära regimer. Läkaren Li Wenliang, som larmade om coronaviruset i kinesiska Wuhan, anklagades för att sprida falska rykten. När Li själv dog i covid-19 störde de kinesiska myndigheterna sorgearbetet. I Belarus avskedas läkare som vårdar skadade efter polismaktens bryska framfart. I krigets Syrien har sjukhus länge varit ett bombmål för regimen.

Coronapandemin håller fortfarande världen i ett järngrepp och används ibland som täckmantel för att inskränka medborgares rättigheter. Ju längre pandemin pågår desto värre kan det bli. Vi i FN måste peka på och kritisera övergrepp och försvara de rättigheter som ska gälla för alla människor i hela världen.

I Vårgårda inleder vi 2021 med en rapport om arbete med pandemin i Afrika.

Vårgårda FN-förening, Marianne Andersson, ordförande

ANNONS