Det är viktigt att inte mörka hur verkligen ser ut och vara öppen med konsekvenserna som nedskärningarna inom förskola och skola innebär, skriver Malin Dahlin, lärare i Alingsås kommun.
Det är viktigt att inte mörka hur verkligen ser ut och vara öppen med konsekvenserna som nedskärningarna inom förskola och skola innebär, skriver Malin Dahlin, lärare i Alingsås kommun. Bild: Privat

Debatt: Nedskärningarna kommer försämra undervisningens kvalité

Det är viktigt att inte mörka hur verkligen ser ut och vara öppen med konsekvenserna som nedskärningarna inom förskola och skola innebär, skriver Malin Dahlin, lärare i Alingsås kommun.

ANNONS
|

Barn och ungdomsnämnden och förvaltningschefen har hittills skickat ut två skrivelser till alla vårdnadshavare i Alingsås med information om det ekonomiska läget. Målet, enligt barn- och ungdomsnämnden, är att uppnå ekonomisk balans då det råder ett kraftigt underskott. Det dementeras att det inte handlar om några uppsägningar av tillsvidarepersonal och det långsiktiga målet är att skolan som verksamhet ska vara i balans med det ekonomiska förutsättningarna. Alingsås förskolor och skolor ska erbjuda samma goda kvalité på utbildning till kommunens barn som tidigare. Detta låter vid första anblicken betryggande och bra. Inga tillsvidaretjänster ska sägas upp, enbart visstidsanställningar ska ”ses över” och kvalitén på undervisningen kommer vara oförändrad. Utifrån denna information är det lätt att få uppfattning om att den oro som sprider sig bland lärarkåren inte är befogad. Kanske rent utav påhittad?

ANNONS

Låt oss stanna upp och reda ut barn- och ungdomsnämndens uttalanden. Vad är det egentligen som kommer att ske? Eftersom personalkostnaden utgör den största kostnaden i budgeten är det just här som det ska dras ner. Men om ingen tillsvidareanställd ska sägas upp borde det väl inte uppstå någon större negativ påverkan inom skolan? De åtgärder som vidtagits av kommunen, för att hålla en ekonomi i balans, är att flertalet lärare inom förskola och skola kommer få avsluta sin tjänst på den enskilda skolan. Detta gäller visstidsanställningar och till en viss grad även tillsvidareanställningar. Eftersom all personal som arbetar inom förskola och skola har Alingsås kommun som arbetsgivare kommer det, precis som barn- och ungdomsnämnden säger, inte röra sig om några uppsägningar. De anställda vars tjänster avslutas kommer omplaceras på en annan skola eller enhet inom kommunen. Termen uppsägning går därför inte att använda i sammanhanget trots att innebörden delvis är densamma, det vill säga att lärare inte kommer att arbeta kvar i verksamheten på den enskilda skolan. Vissa skolor kommer heller inte få möjlighet att ersätta vikariat som går ut eller ersätta lärare som går på föräldraledighet, även fast behovet finns.

Lågkonjunktur och inflation

Knappast har det undgått någon i samhället att det i Sverige råder lågkonjunktur och inflation med sparkrav inom flera olika verksamheter, inte enbart inom skolan. Att få anpassa en verksamhet efter budget är ingen nyhet för lärare inom kommunen som sedan länge är vana vid att det kommer sparkrav. Tuffa ekonomiska tider kräver också nya tankar och andra arbetsmetoder, det är egentligen inget konstigt med det. Det kan var en klok tanke att i tuffa ekonomiska tider se över behovet av visstidsanställda, så som timvikarier. Dock behöver man vara medveten om att även dessa typer av anställningar ofta har en betydande roll för att verksamheten ska fungera och gå ihop. När dessa tjänster dras in behöver uppdraget läggas på någon annan, vilket blir på den personal som finns kvar.

Problemet uppstår när politiker och ledande skolchefer använder förskönande omskrivningar så att allmänheten ska få intrycket av att deras barn inte kommer påverkas nämnvärt av besparingarna. Att gå ut med informationen till vårdnadshavare att skolan ska kunna erbjuda utbildning till samma goda kvalité som tidigare är en utopisk tanke. Uttalandet gränsar mer till lögn än sanning då nedskärningarna kommer få en negativ påverkan på just kvalitén!

Högre arbetsbörda

Så vad blir då effekterna av nedskärningarna inom förskola och skola i Alingsås kommun? När det dras ner på antalet tjänster blir det naturligtvis färre antal personer som ska arbeta med eleverna i verksamheten. Detta resulterar i att arbetsbördan för dem som är kvar automatiskt blir mycket högre. Samma elevmängd ska nu färre antal lärare ta ansvar för. Detta får stora konsekvenser då det inte kommer finnas det pedagogiska stöd som eleverna behöver för att känna sig trygga till exempel i klassrum, ute på rastgård och i korridorer. Fler konflikter och bråk kommer uppstå mellan eleverna då lärare inte kommer finnas till hands i samma utsträckning för att möta elever med till exempel ett utåtagerande beteende. Detta skapar en stor oro och otrygghet för så väl elever som lärare. Större elevgrupper per lärare kommer också innebära att lärarna inte kommer hinna med att ge det stöd, hjälp och anpassning till eleverna som de behöver för att klara kraven och uppgifterna i skolan. Detta kommer påverka alla elever negativt men framförallt de elever som behöver extra anpassningar för att klara kunskapsmålen. Risken är stor att de elever som behöver arbeta i ett mindre sammanhang för att orka gå till skolan inte kan det då det inte finns lärare. Detta ökar risken för att eleverna inte kommer till skolan alls utan väljer att vara hemma. På grund av nedskärningarna blir det alltså sämre förutsättningar att lyckas i skolan för de elever som är i behov av extra anpassningar och särskilt stöd.

Det är viktigt att inte mörka hur verkligen ser ut och vara öppen med konsekvenserna som nedskärningarna inom förskola och skola innebär. Anpassning till budgeten kommer bidra till ökad otrygghet, sämre måluppfyllelse och högre arbetsbelastning. Alla elever har rätt till en trygg skolmiljö, få undervisning av god kvalité samt få det stöd som de har rätt till för att lyckas i skolan!

Malin Dahlin, lärare, Alingsås kommun

LÄS MER:Efter kritiken – nya vikariedirektiv inom skolan

LÄS MER:Efter sparkraven – föräldrar i Ingared oroliga för barnens säkerhet: ”Har gråtit”

LÄS MER:Insändare: Kommunen väljer budgeten framför våra barns trygghet och mående

LÄS MER:Stressen slår hårt mot skolan i Alingsås – 150 nya tillbud

LÄS MER:Förskolepersonal i Ingared rasar mot nedskärningarna: ”Många här grät”

ANNONS