Om regeringen inte agerar, brinner dessa pengar inne varje år fram till 2027, skriver debattörerna.
Om regeringen inte agerar, brinner dessa pengar inne varje år fram till 2027, skriver debattörerna. Bild: Henrik Björnsson

Debatt: 500 miljoner från Bryssel årligen – om regeringen vill

Om regeringen inte agerar, brinner dessa pengar inne varje år fram till 2027, skriver debattörerna.

ANNONS

Den 19 september presenterar regeringen sin höstbudget för 2025. En möjlighet är att ta hem 500 miljoner kronor i ersättning från Bryssel, pengar som Sverige har rätt till och som lantbrukarna räknar med för att utveckla jordbruket. Om regeringen inte agerar, brinner dessa pengar inne varje år fram till 2027.

Riksdagen fastställde redan 2017 att livsmedelsproduktionen i Sverige måste öka. Kriser som covid och kriget i Ukraina, samt NATO-medlemskapet, har ytterligare visat att vår försörjningsberedskap måste förstärkas. Samtidigt behöver produktionen vara hållbar för att möta klimatutmaningar och miljömål, som biologisk mångfald. För att utveckla jordbruket i hela landet krävs att alla bidrar. Konsumenternas vilja att köpa svenska livsmedel är en viktig del, men också att staten och EU betalar ut de ersättningar som utlovats.

ANNONS

I statens budget finns pengar för jordbruksinvesteringar, kopplade till EU:s jordbrukspolitik, men dessa baseras på en gammal valutakurs på 9,30 kronor per Euro, trots att Euron nu ligger runt 11,50 kronor. Denna inaktuella kurs innebär att 500 miljoner kronor per år går förlorade, pengar som Sveriges lantbrukare behöver. Dessutom förutsätter avtalet med EU att staten medfinansierar, vilket innebär att drygt en miljard kronor per år uteblir.

Inflationen har ytterligare urholkat ersättningarna, vilket Jordbruksverket har rapporterat till regeringen. En uppdatering av valutakursen skulle innebära att exempelvis antalet beviljade startstöd till unga lantbrukare och investeringsstöd i Västra Götaland kan öka med omkring 50 procent från 2025.

Vi uppmanar därför regeringen att uppdatera Euro-kursen i de jordbrukspolitiska ersättningarna. Detta skulle stärka livsmedelsproduktionen, stimulera viktiga investeringar och möjliggöra fler generationsskiften – vilket i sin tur leder till mer svensk mat på våra tallrikar.

Sofia Karlsson, regionordförande LRF Västra Götaland

Palle Borgström, förbundsordförande LRF

ANNONS