Alingsås - en bra eller dålig företagskommun?

Är Alingsås en bra eller dålig företagskommun? Olika undersökningar visar olika resultat. Vem kan man lita på?

ANNONS

I Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet hamnar Alingsås bland de sämre med plats 239 av landets 290 kommuner. Men i den nyligen presenterade Nyföretagarbarometern, som görs av Nyföretagarcentrum Sverige och Bolagsverket, är bilden en helt annan. Här hamnar Alingsås på en fin 33:e plats, då många väljer att starta företag i kommunen.

Första halvåret 2020 har 154 nya företag bildats. Det är 30 fler än motsvarande period i fjol. Det visar att det finns en nyföretagarlusta i Alingsås.

Undersökningar ger oftast en fingervisning om hur läget är, men det är också viktigt att ta resultaten med en nypa salt.

ANNONS

Bästa receptet att förbättra företagsklimatet är att ansvariga tjänstemän och politiker i Alingsås kommun ger snabb service och lämnar raka och korrekta besked, även om de inte alltid är positiva.

Fler företag som skapar jobb ökar skatteintäkterna till kommunen och stärker köpkraften, vilket gynnar affärer, restauranger med fler. Och förhoppningsvis blir det fler invånare - och då behövs fler bostäder.

Alingsås är en av de kommuner i landet som har allvarlig ungdomsbostadsbrist. Riksbyggen vill att det införs ett statligt Ungbolån, utformat ungefär som studielånen. Orsaken är att bara 31 procent av Alingsås ensamboende 20-30-åringar har råd att köpa en etta. 7 av 10 har inte ekonomiska resurser. Har inte satt mig in i Riksbyggens förlag, men har förståelse för tankegångarna. Ungdomar ska ha möjlighet att skaffa en bra bostad, det gäller för övrigt alla invånare!

Skoldebattören Hamid Zafar utsågs 2018 till Årets svensk i tidningen Fokus, då han som rektor vände utvecklingen på en högstadieskola i Biskopsgården. Från att ha varit en problemskola med stora brister blev det en trygg skola, där fler elever klarade utbildningsmålen. Zafar har varit sommarpratare i radion och skulle tävlat i SVT:s populära På spåret.

Många har sett upp till honom, men nu visar det sig att han inte alls är någon bra förebild. DN avslöjade att Zafar är ett fegt nättroll, som i många år gömt sig bakom anonyma identiteter och spytt ut sitt hat mot judar och HBTQ-personer. SVT beslutade att ta bort hans medverkan i På spåret. Han skulle tävlat i tillsammans med journalisten Frida Boisen, som tillsammans med Robert Aschberg har programmet Trolljägarna. Där jagar de anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sina offer, alltså sådana som Hamid Zafar!

ANNONS